Slišiš marsikaj, ampak ali je to tudi resnično?

Preveri, če si tudi ti bila "žrtev" kakšnega mita.

O dojenju in o doječih materah slišimo marsikaj. Preverimo nekaj najpogostejših NAPAČNIH mitov o dojenju.

MIT 1: DOJENJE JE PREPROSTO, KER JE NARAVNO

Ja, dojenje je naravno. Smo sesalci in naravno je, da se dojenček doji. Ampak ali to pomeni, da je povsem enostavno? Nikakor! Dojenje lahko steče povsem preprosto, a pri velikem procentu mamic se v začetku pojavijo izzivi. Prve dni (do navala mleka) dojenček pridobiva le kolostrum, ki ga lahko merimo v kapljicah. Do navala mleka torej dojenček ne bo goltal mleka. In lahko se komu zazdi, da ga je premalo. Ni. 

Lahko pride do težav s pristavljanjem, s polivanjem, s padanjem teže in potem skrbjo, če je dojenček dobil dovolj... Ob tem je pomembna informiranost mame. Da ve, na kaj mora biti pozorna. V primeru skrbi naj poišče pomoč svetovalke za dojenje, ki ji lahko pomaga preveriti pristavljenost dojenčka, pridobivanje teže in poiskati vzroke za težave.

MIT 2: BRADAVICE BOLIJO - ZDRŽI PA BO ŠLO!

Takoj po porodu bradavice potrebujejo čas, da se privadijo na sesanje dojenčka, ki ga prej niso izkusile. Tudi pri drugem, tretjem otroku lahko bradavice (spet) bolijo. A vendar...! Normalno je, če bradavice bolijo ob pristavljanju teden do dva. Po tem času mora bolečina izginiti. Če bolečina še kar vztraja, je nekaj pri dojenju/pristavljanju narobe. 

Morda se dojenček ne zmore pravilno pristaviti, morda mama ne obvlada popolnoma položaja pristavljanja, morda ne ve, na kaj mora biti pozorna. Vsekakor NI vredu, če bolečina vztaja dlje. Poišči pomoč. 

MIT 3: DOJENČEK SE DOJI NA 3 URE, VEČ NE RABI

Ni res! Dojenček nima ure in nima "navodil za uporabo". Dojenček z dojenjem dobi tudi hrano, a še zdaleč ne le to. Z dojenjem se dojenček tolaži, uspava, blaži bolečino, išče bližino, dobi telesni stik in čuti varnost.

Dojenje še zdaleč ni samo hranjenje, zato dojenčku ne omejujmo podojev. Naj se doji toliko in takrat, ko to želi, potrebuje.

MIT 4: V MAJHNIH DOJKAH JE PREMALO MLEKA

Ne! Velikost dojke ne definira sposobnosti dojenja! Dojenje je odvisno od mlečnih žlez, hormonov in pristavljanja. To, kakšno košarico imaš, nima nobene veze z zmožnostjo dojenja. In ja, tudi z A košarico je lahko dojenček dovolj nahranjen. In ja, tudi z D košarico imaš lahko težave s količino mleka. Ker velikost ni pogojena s količino mleka.

MIT 5: NA VSAKI DOJKI NAJ SE OTROK DOJI 20-30 MIN

Nesmiselno. Sploh na začetku! Na začetku dojenja dojenček najprej stimulira dojko, potem se sproži izcejevalni refleks. Ta traja par minut, nato se pretok mleka upočasni. Dojenček mora spet stimulirati dojko, nakar se sproži drugi izcejevalni refleks. Vsaka ženska lahko zaporedoma gre čez 2 izcejevalna refleksa (izjeme pa večkrat). Po tem času je nesmiselno dojenčka zadrževati na isti dojki, ker bo popita količina mleka zelo majhna v primerjavi s tem, če ga damo na drugo dojko, ki je "pripravljena" na nova dva izcejevalna refleksa. 

Zato priporočam - ob dojenju NE glej na uro, temveč raje opazuj dojenčka. Ko postane nejevoljen, menjaj dojko. Ob menjavi bo pretok hitrejši in dojenček bolj zadovoljen (porabil bo tudi manj časa).

Mamica, ne oziraj se na mite, ki jih slišiš. Opazuj svojega dojenčka, ki ga TI poznaš najbolje. Oziraj se na svoj materinski čut, ki ti od znotraj šepeta vajino pravo pot. 

Deli objavo

Podobni izdelki

Lansinoh

Blazinice za dojenje Lansinoh, 24 kom

5.90 €
(0/5)
  Lansinoh

  Blazinice za dojenje Lansinoh, 60 kom

  11.80 €
  (0/5)
   Lansinoh

   Lanolin krema Lansinoh, 10 ml

   9.89 €
   (0/5)
    Lansinoh

    Lanolin krema Lansinoh, 40 ml

    22.00 €
    (0/5)
     Lansinoh

     Nastavki za bradavice Lansinoh, 20 mm

     11.86 €
     (0/5)
      Lansinoh

      Nastavki za bradavice Lansinoh, 24 mm

      11.86 €
      (0/5)
       Lansinoh

       Poporodni higienski vložki, 0-2 tedna po porodu, 10 kom

       6.60 €
       (5/5)
        Lansinoh

        Poporodni higienski vložki, 2+ tedna po porodu, 12 kom

        6.39 €
        (0/5)
         Lansinoh

         Ročna prsna črpalka Lansinoh

         49.54 €
         (0/5)

          komentarjev (0)

          Trenutno ni komentarjev

          Komentar