Kaj pomeni, če tvoj dojenček na steklenički glasno golta? Pomeni, da je tako lačen? Pomeni, da mu je udobno?

NE. 

Ne pomeni, da je tako grozno lačen. Niti ne pomeni, da je to hranjenje udobno. Kvečjemu nasprotno - hranjenje, ob katerem je požiranje zelo glasno, je zagotovo neudobno.

Kaj pa lahko narediš?

1. Najprej preveri POLOŽAJ HRANJENJA.

V kakšnem položaju se hranita? V kakšnem položaju je dojenček?

Nikoli ne sme ležati vodoravno. Vedno mora biti glava višje od trebuščka, optimalno hranjenje je pod kotom 45°. Če je novorojenček, se priporoča hranjenje na boku (enako pod kotom 45°). Na boku je lahko to na tvojih dvignjenih nogah, lahko na čvrsti dvignjeni podlagi ali na tvojem prsnem košu. 

Vedno pogledamo tudi, če ima njegova bradica dovolj prostora za premikanje. Premikati se mora celotna čeljust, zato se njegova brada ne sme dotikati prsnega koša.

2. Preverimo POLOŽAJ STEKLENIČKE.

Stekleničke nikoli ne držimo navpično, temveč tako, da je mleko le v konici cuclja. Cel cucelj NE sme biti v mleku. Vedno le konica. Položaj otroka lahko malce prilagodiš temu, da bo mleko le v konici cuclja. Le tako lahko dojenček mleko sesa v svojem ritmu, brez da bi mleko samo teklo v njegova usta in tako reguliralo pretok.

Če je mleko le v konici cuclja, bo dojenček sesal tako, kot je njemu udobno. In udobno hranjenje je temelj.

3. PRETOK CUCLJA

Preverimo tudi, kakšen pretok ima cucelj. Če je pretok prevelik, lahko povzroči pri dojenčku to, da ne more regulirati količine v ustih in zato le požira. Pri tem je tudi sesanje neustrezno, saj ne sesa s čeljustjo, kot bi moral, temveč se trudi z jezičkom ustaviti/upočasniti pretok.

Opazujemo še druge znake za prehiter pretok: zaletavanje, kašljanje, zadihanost, utrujenost, vidno nelagodje na mimiki obraza.

4. Pozorni smo na USTREZNOST stekleničke/cuclja.

Nekatere stekleničke so narejene tako, da delujejo na vakuum. Kolikor dojenček posesa, toliko mleka priteče. To je posebej problematično pri dojenčkih z močnim sesalnim refleksom, ker jim priteče mnogo preveč mleka, kot bi ga želeli in kot bi ga uspeli udobno pogoltniti. Takrat dojenček preklopi v "survival mode", ko le požira in nima vpliva na količino mleka v ustih. Mnogokrat se med hranjenjem začnejo pritoževati, a so še lačni. To se zgodi, ker si želijo bolj udobnega hranjenja. Radi bi sesali, a jim sesanje prinese preveliko količino, ki je ne uspejo "shendlat".

Zato je izjemno pomembno, katero stekleničko izberemo.

Pomembna je konsistenca pretoka, ki jo Dr. Brown's in Lansinoh zagotovo imata. 

Ni vseeno, kako se hrani tvoj dojenček.

Hranjenje je temelj vajinega odnosa že od rojstva, prav tako pa mu začetno hranjenje vzpostavi odnos do hranjenja na splošno. 

Deli objavo

Podobni izdelki

Dr. Browns

Cucelj širokovratni, level 2

11.70 €
(0/5)
  Dr. Browns

  Plastična ozkovratna ROZA steklenička 120 ml, 2 kom

  30.99 €
  (0/5)
   Dr. Browns

   Plastična širokovratna steklenička GOZD 150 ml, 2 kom

   34.99 €
   (0/5)
    Lansinoh

    Steklena steklenička Lansinoh, 160 ml

    15.01 €
    (0/5)

     komentarjev (0)

     Trenutno ni komentarjev

     Komentar