Za starše je ena najbolj stresnih reči, ko ne morejo pomiriti svojega dojenčka. Ravno zato je eden največjih izzivov za novopečena starša ugotoviti, zakaj vajin dojenček joka. Včasih se zgodi, da dojenčka nahranimo, previjemo, zamotimo, pestujemo, on pa še vedno joka! Velikokrat je vzrok za jok ravno bolečina ob napenjanju.

ZAKAJ DOJENČKA TAKO NAPENJA?

Večino dojenčkov kmalu po porodu začne napenjati, vendar se lahko količina plinov in dojenčkovo nelagodje ob tem zelo razlikuje, saj so si dojenčki med seboj zelo različni. Čeprav obstaja veliko razlogov za pline v črevesju in napenjanje, je pogosto glavni vzrok prav preveč zraka v želodčku. Ujet zrak v želodcu povzroči nelagodje, izloči pa se prek plinov, prdenja.

 

Odvečen zrak pride v dojenčkov želodec zaradi prevelikih količin mleka, pogostih menjav formule, prehitrega ali prepočasnega pretoka (iz stekleničke ali dojke), položaja dojenčka med hranjenjem ali preprosto zaradi joka.

 

Poleg nadležnih zračnih mehurčkov novorojenčkov prebavni trakt še ni popolnoma razvit, kar lahko povzroči prebavne motnje in dodatno napenjanje.

 

Kako zmanjšati napenjanje pri dojenčku?

Čeprav ni zanesljivega načina, da preprečite, da bi dojenčka napenjalo, vam posredujem nekaj nasvetov, ki lahko olajšajo simptome in nelagodje dojenčka.

 

NASVET 1:

Požiranje zraka, ki se ujame v prebavnem sistemu, je eden glavnih krivcev za napenjanje pri dojenčkih. Če vaš dojenček ne more sprostiti plinov, lahko v svojem malem trebuščku občuti izjemno nelagodje. Tudi dojeni otroci niso imuni na ujete zračne mehurčke, a dojenčki, hranjeni po steklenički, težje preprečijo, da bi zrak med hranjenjem prišel v želodec. Da bi zmanjšali ta vnos zraka pri hranjenju po steklenički, lahko starši poskrbijo, da ima steklenička prezračevalni sIstem za odvajanje zračnih mehurčkov iz mleka. Pozorni bodite tudi na velikost luknjice v cuclju (pretok), saj lahko prehiter ali prepočasen pretok povzroči več pogoltnjenega zraka. Pri tem lahko izjemno pomagajo stekleničke Dr. Brown’s, ki jih zato priporočajo tudi pediatri. Te stekleničke imajo namreč notranji prezračevalni sistem, ki usmerja zrak skozi prezračevalno cevko v steklenički – mimo mleka. Ta sistem pomaga zmanjšati oksidacijo zračnih mehurčkov, preprečuje napenjanje in hkrati ohranja vitamina A in C v mleku.

 

Namig mame: Mnogi starši izmenično dojijo in hranijo po steklenički, zato je zelo pomembno, da se izkušnja hranjenja po steklenički čim bolj približa dojenju, da se dojenčku olajša prehod med načini hranjenja. Stekleničke in cuclji Dr. Brown’s so bili zasnovani tako, da ponujajo različne stopnje pretoka ter možnost izbire med ozkim in širokim grlom stekleničke. Poleg tega notranji prezračevalni system odpravi ves podtlak, ki je prisoten v drugih sistemih stekleničk, kar pomaga dojenčku pri lažjem in bolj udobnem hranjenju.

 

NASVET 2:

Pri hranjenju novorojenčka je položaj bolj pomemben, kot si lahko mislite! Med hranjenjem dojenčka postavite tako, da je njegova glava višje kot trebušček. Ta malce pokončnejši položaj ne bo pomagal samo pri napenjanju, temveč tudi pri refluksu.

 

NASVET 3:

Nekatere doječe matere ugotavljajo, da uživanje določene hrane (npr. Fižol, cvetača, brokoli…) lahko povzroči nelagodje pri dojenčku. Če opazite, da vaš dojenček reagira drugače na hrano, ki jo zaužijete, mu lahko sprememba vaše prehrane pomaga zmanjšati nelagodje. Spremljajte, kaj jeste in kako se vaš dojenček odzove na to.

 

NASVET 4:

Podiranje kupčkov je izjemno učinkovit način za ublažitev napenjanja. Če ima vaš otrok izzive s podiranjem kupčkov, priporočamo, da ga po hranjenju okrog 30 minut držite pokonci. Če bo vaš dojenček po toliko časa še zmeraj nemiren, poskusite s toplo kopeljo in rahlo masažo trebuščka, da se tako razbijejo zračni mehurčki v trebuščku. Prav tako lahko poskusite svojega otroka položiti na hrbet in premikati njegove noge, kot bi vozil kolo. Zelo koristen pri preprečevanju napenjanja je tudi položaj na trebuščku (da “pase kravice”).

 

Kako steklenička proti kolikam pomaga pri boljšem spancu?

Preprosto povedano – manj plinov pomeni boljši spanec.

Ko bo vaš dojenček sproščen in brez občutkov nelagodja, bo bolje spal. Če dojenček zaspi s plini v trebuščku, lahko postane kmalu nemiren ali celo težko zaspi. Uporaba stekleničk Dr. Brown’s je preprost način za zmanjšanje napenjanja in na splošno.

Deli objavo

Podobni izdelki

Dr. Browns

Plastična ozkovratna MODRA steklenička 250 ml, 2 kom

37.80 €
(0/5)
  Dr. Browns

  Plastična ozkovratna ROZA steklenička 250 ml, 2 kom

  37.80 €
  (0/5)
   Dr. Browns

   Plastična ozkovratna steklenička 120 ml

   16.99 €
   (0/5)
    Dr. Browns

    Plastična širokovratna MODRA steklenička 270 ml

    19.20 €
    (0/5)
     Dr. Browns

     Plastična širokovratna steklenička DINO 270 ml, 2 kom

     34.99 €
     (0/5)
      Dr. Browns

      Plastična širokovratna steklenička DŽUNGLA 150 ml, 2 kom

      34.99 €
      (0/5)
       Dr. Browns

       Plastična širokovratna steklenička GOZD 150 ml, 2 kom

       34.99 €
       (0/5)
        Dr. Browns

        Plastična širokovratna steklenička OCEAN 270 ml, 2 kom

        34.99 €
        (0/5)

         komentarjev (0)

         Trenutno ni komentarjev

         Komentar