Mnoge mamice se ujamejo v en začaran krog dojenja in dodajanja po steklenički. Lahko mamo ta način hranjenja pomirja in je z njim popolnoma zadovoljna. A kaj pa, če ni? Kaj lahko naredi?

Steklenička je mnogim novorojenčkom predstavljena že v porodnišnici. To lahko močno zaznamuje mamino podzavest in ob prihodu iz porodnišnice gre z "zavedanjem", da nima dovolj mleka in da je dojenček samo po dojenju  l a č e n.

Prepričana je, da njeno bitjece potrebuje dodatek. Da bo to omogočilo normalen razvoj, da bo dojenček preživel.

Količina mleka se ob dojenju prilagaja. Prilagaja se povpraševanju. Manj kot dojenčka pristavljamo, manj ima naše telo možnosti, da prilagodi ponudbo povpraševanju.

Kaj pa lahko narediš, če z vajinim hranjenjem nisi popolnoma zadovoljna in bi želela VEČ DOJITI in manj dodajati?

1. Pogosto pristavljanje in prestavljanje

Kakorkoli "zlajnano" se to sliši - to je himna usklajenosti povpraševanja in ponudbe! Več kot boš dojenčka pristavljala, več signalov bo dobilo tvoje telo, da mora proizvesti več mleka. Ker pa vsi vemo, da dojenčki niso vedno tako potrpežljivi, da bodo v nedogled sesali, je ob tem nujno POGOSTO MENJAVANJE. Pri tem priporočam, da pogledaš dojenčka - kako sesa! Najprej dojenček dojko stimulira (kratki, plitvi sesljaji), nato sproži izcejevalni refleks in mleko začne teči. Takrat začne dojenček pogosto požirati. Ko se frekvenca požiranja glede na sesanje umiri (npr. pogoltne le še na 5. sesljaj), menjaj dojko. 

Če želiš povečati dojenje, na vsak podoj menjaj dojke vsaj 4x (še bolje 6x). Ob takšnem pristopu bo dojenček v najkrajšem možnem času dobil največ, tvoje telo bo pa prejelo signale, da naj proizvede več mleka!

2. Nočno dojenje

Mnoge mame si ob uporabi stekleničke rečejo, da bodo to potem izkoristile vsaj PONOČI, da se one naspijo in jih lahko tako nadomesti partner. Napaka! Zakaj?

Ponoči se tvori največ hormona prolaktina, ki je odgovoren za proizvodnjo mleka tudi čez dan. Če torej ponoči ne dojiš, je mleka manj tudi podnevi. Tvoje telo prejme signal, da se dojenček na nek način odstavlja. 

Drug plus dojenja ponoči pa je, da takrat dojenčki dojko najlažje sprejmejo, saj je sesanje instinktivno. Nočno hranjenje je ponavadi najbolj mirno hranjenje.

3. Omejevanje dodatka

Smiselno je pripraviti individualni načrt omejevanja dodatka, ki se ga na nekaj dni posodobi oz. prilagodi. Vedno gledamo celotno sliko dodajanja, zato najprej OPAZUJ vajin sistem dodajanja. Je to po vsakem podoju? Je to bolj popoldan? Je količina ponavadi enaka ali se izjemno razlikuje?

Prvi korak je zagotovo, da dojenje uvedemo PRED vsako stekleničko (ki naj bo izbrana premišljeno) - ne glede na to, kolikokrat in kakšno količino dodatka dojenček dobi. Da se začne odzivati naše telo s ponudbo mleka.

Nato se odločimo za omejevanje dodatka - pri tem najprej poglej tudi na svoje želje, preference. Lahko omejuješ pri vsakem hranjenju in le postopoma zmanjšuješ količino dodatka, lahko pa se odločiš, da dodatek ukineš ali omejiš v delu dneva (najbolje dopoldan, ko je mleka največ, ker je mama spočita).

˙

˙

˙

Vsekakor imejmo v mislih, da dojenčku uvajamo spremembo. Morda bo več jokal, ker bo želel sporočiti, da se je prej hranil drugače ali hitreje.

Tu je obvezno treba upoštevati pretok cuclja - da je ta čim bolj podoben tistemu na dojki (opazuj požiranje).

Imejte v mislih tudi, da dojenček ne joka vedno za lakoto! Jok je njegovo sredstvo komuniciranja. 

Ko uvajate te spremembe in opazite več joka kot prej - ne zaženite panike. Poglejte pleničke - je 5-6 polulanih na dan in 1 pokakana? Je dojenček v budnosti prisoten, aktiven? Potem je vse ok.

˙

Kar pogumno! 

Držim pesti za vas!

Deli objavo

Podobni izdelki

Lansinoh

Blazinice za dojenje Lansinoh, 60 kom

11.80 €
(0/5)
  Dr. Browns

  Cucelj širokovratni, level 1

  11.70 €
  (0/5)
   Dr. Browns

   Steklena širokovratna steklenička 150 ml, 2 kom

   45.85 €
   (0/5)
    Lansinoh

    Steklena steklenička Lansinoh, 160 ml

    15.01 €
    (0/5)

     komentarjev (0)

     Trenutno ni komentarjev

     Komentar