Si res slaba mama, ker ne dojiš? Imaš z dojenčkom, otrokom manj povezave? Te kdo obsoja, ker ne dojiš?

Veliko mamic si pred porodom želi dojiti. Ali pa si mislijo, da je to tako naravno in da steče vsaki. Realnost je potem drugačna. Veliko mamam dojenje ne steče ali pa si dojiti sploh ne želijo. V bistvu ta razlog sploh ni pomemben in se ga ne sprašuje.

METODE HRANJENJA

Ko mama ne more ali noče dojiti, ima na voljo več metod, s katerimi lahko nahrani svojega dojenčka. Lahko ga hrani z žličko, z lončkom, s SNS sistemom (cevke) ali s stekleničko, ki je najpogostejša izbrana metoda, sploh če gre popolnoma brez dojenja. V primerih kombiniranega hranjenja so več prisotne tudi druge omenjene metode.

Mama ima tudi izbiro, s čim bo hranila svojega dojenčka v primeru, da ne doji. To je lahko izčrpano mleko, donatorsko izčrpano mleko (ki ga pri nas ni v izobilju, ker nimamo aktivne mlečne banke) ali adaptirano mleko/formula.

VEZ Z OTROKOM

Nekatere doječe matere so glasne zagovornice tega, da je dojenja največja vez med materjo in otrokom. Lahko je res, a lahko tudi ni... Nekatere mamice, ki svojega dojenčka hranijo po steklenički, imajo mnogo močnejšo vez kot nekatere doječe mame. Iz tega lahko izpeljemo, da ni le način hranjenja tisti, ki definira materino vez z otrokom.

Če bo mama dojela, da je hranjenje dojenčka (kakršno koli že je) mnogo več kot le zagotavljanje hranil, bo njena vez z dojenčkom zagotovo močna. Bolj kot bo dojenček slišan, bolj zadovoljen bo. Če bo mama brala dojenčkove znake, če bo slišala njegov jok, če bo ugotavljala, katera potreba dojenčka ni potešena, se bo pletla vse močnejša in globoka vez med njima. Mama bo tako vsako nelagodje pri dojenčku opazila (tudi pri hranjenju) in sledila njegovemu ritmu.

Vse bolj se bosta slišala in vse bolj bosta povezana. Mama naj bo zato pri hranjenju prisotna. Tako je lahko vsaka mama ne glede na način hranjenja s svojim dojenčkom globoko povezana. 

MAMINI OBČUTKI

Lahko se soočaš z obsojanjem. Obsojajo te lahko drugi ali pa se obsojaš sama.

 • OBSOJANJE DRUGIH

Lahko ti je kdo kaj očital, te obsojal. Lahko je to izrazil z besedami, s pogledom... Vedi, da tak človek, ki obsoja mamo zaradi načina hranjenja, ni vreden tvoje pozornosti. Poskusi ignorirati in preslišati. To obsojanje definira, kakšen človek je on in ne ti. Verjetno ima pri sebi kaj nerazrešenega, da se ukvarja z drugimi. Če z obsojanjem nadaljuje večkrat, lahko mirno takšnega človeka izločiš iz svojega življenja. Ne zaslužiš si tega.

Če te obsoja kdo od bližnjih in fizični odmik ni ravno mogoč, postavi jasno mejo. Da tega nočeš poslušati in da naj to mnenje zadrži zase. Postavi se zase - tako bo imel dober zgled tudi tvoj otrok, ki se najbolj od vsega uči z zgledom.

 • OBSOJANJE SEBE

Mama, se kdaj počutiš grozno, ker ne dojiš? Kdaj težko gledaš dojenčke med dojenjem? Kdaj težko poslušaš zgodbe o dojenju? Se ti kdaj zdi, da te ljudje čudno gledajo, ko hraniš s stekleničko? Se kdaj potolažiš, da bo s tvojim otrokom vse vredu, tudi če ni dojen? Zameriš kdaj svojemu telesu, da ni zmoglo dojenja? Ali kdaj pomisliš, da nisi naredila dovolj, da bi dojila? Se kdaj počutiš krivo? Čutiš kdaj neuspeh, ker ne dojiš? Te je strah, da z dojenčkom zaradi ne-dojenja nista dovolj povezana?

..........

Karkoli od tega lahko čutiš. Lahko žaluješ za dojenjem, ki ga ni bilo (ali ne dovolj). A mama, ne prepusti se tem občutkom! Naj te ne prevzamejo! Pusti jim, da pridejo... in grejo. Naj grejo skozi tebe. Ne oklepaj se jih. 

Ne obsojaj sebe. V tistem času, ko si želela dojiti (ali pa ne), si naredila vse, kar si takrat lahko. In zato si najboljša mama za svojega otroka!

To, kako hraniš svojega dojenčka, te NE definira kot mamo! Zaradi načina hranjenja nisi nič slabša mama! Nihče do potankosti ne pozna tvoje zgodbe in ne pozna vseh tvojih bitk, ki si jih znotraj sebe bila...

Vedno vedi, da si naredila VSE,  kar si v danem trenutku zmogla in znala. Vse.

Svojemu otroku si dala VSE.

...........

Ponovi si: JAZ SEM NAJBOLJŠA MAMA SVOJEMU OTROKU.

Rada se imej.

Čudovita mama si <3

Deli objavo

Podobni izdelki

Dr. Browns

Komplet ozkovratni

31.99 €
(0/5)
  Dr. Browns

  Plastična ozkovratna ROZA steklenička 250 ml, 2 kom

  37.80 €
  (0/5)
   Dr. Browns

   Plastična ozkovratna steklenička 120 ml

   16.99 €
   (0/5)
    Dr. Browns

    Plastična širokovratna MODRA steklenička 270 ml

    19.20 €
    (0/5)
     Dr. Browns

     Plastična širokovratna steklenička 330 ml (cucelj, level 2)

     17.70 €
     (5/5)
      Dr. Browns

      Plastična širokovratna steklenička DŽUNGLA 150 ml, 2 kom

      34.99 €
      (0/5)
       Dr. Browns

       Plastična širokovratna steklenička GREEN STARS 270 ml (+ustnik+ cucelj 3)

       19.30 €
       (0/5)
        Dr. Browns

        Plastična širokovratna steklenička PINK HEARTS 270 ml (+ustnik +cucelj 3)

        19.30 €
        (0/5)
         Lansinoh

         Plastična steklenička Lansinoh, 240 ml

         10.40 €
         (0/5)
          Dr. Browns

          Set stekleničk - plastične, ozkovratne, za novorojenčke (+HappyPaci duda))

          80.15 €
          (0/5)
           Dr. Browns

           Začetni širokovratni komplet

           65.15 €
           (0/5)

            komentarjev (0)

            Trenutno ni komentarjev

            Komentar