Mame začnejo dojenčka hraniti po steklenički iz različnih razlogov – pa niti nima veze, kateri so. V grobem pa lahko mame, ki hranijo dojenčka po steklenički, razdelimo na 4 OSNOVNE TIPE.

Kakšna mama si ti?  V katero kategorijo spadaš?

Mame začnejo dojenčka hraniti po steklenički iz različnih razlogov – pa niti nima veze, kateri so. V grobem pa lahko mame, ki hranijo dojenčka po steklenički, razdelimo na 4 OSNOVNE TIPE.

Prvi korak za mamo vsakega tipa je, da izbere najboljšo stekleničko. Da je pozorna na obliko cuclja in prezračevanje. Optimum, za katerim stojimo, sta Dr. Brown's in Lansinoh.

Zdaj pa k tipom mamic... Kakšna mama si ti?  V katero kategorijo spadaš?

 

PRESTRAŠENA MAMA

Je tvoj dojenček že v porodnišnici dobil dodatek? Si slišala, da je sestradan? Morda celo, da ga ne znaš nahraniti? Bognedaj – da bi lahko umrl? SI slišala, da si TI kriva, da ne dobiva dovolj?  Da si ogrozila njegovo življenje…?

To je lahko ena brazgotina, ki ostane v mami in v njej povzroči strah in večno borbo s popito količino. Ker mama noče biti NIKOLI v poziciji, da bi ogrozila življenje svojega otroka. Ker ji to malo bitjece pomeni največ!

Zato »skrbno« pazi, da njen dojenček ne bo nikoli lačen. Nikoli ga ne bo stradala. Raje malce več kot premalo. Ne bo več tista »slaba mama«, za kakršno so jo nekoč označili.

Takšna mama se drži količine, ki je (verjetno na embalaži AM) označena kot najbolj optimalna za dojenčka, starega toliko, kot je njen. Hranita se verjetno na nek bolj ali manj točen urnik. Mama točno ve, kdaj bo dojenček jedel in koliko.

»CONTROL FREAK« MAMA

Takšna mama rada ve, kdaj bo dojenček jedel. Rada ve, koliko bo pojedel. Tako ima vse pod nadzorom. Tako si lahko življenje »uredi«. Njeno življenje ima urnik in ta urnik ima smisel. Le tako se lahko sprosti. Največji stres ji predstavlja, če ne ve, kaj bo sledilo. Če ne ve, koliko in kdaj bo jedel njen dojenček. To ji predstavlja kaos v življenju! In v kaosu se takšna mama izgubi. Počuti se nemočno in ne znajde se.

Številke ima rada. Po številkah se zna orientirati, to ji predstavlja red. V uteho ji je, ko ve, koliko ml popije njen dojenček.

Urnik ima v življenju take mame smisel, ker jo pomiri. Tisti delček rutine, ki jo je imela prej brez otroka in je tako najbolje znala, ohranja vsaj skozi hranjenje dojenčka.

 

 

ZMEDENA MAMA

Ta mama je verjetno nekaj časa dojila, potem pa se je v sili razmer znašla v svetu stekleničk. Pojma nima, kako, kdaj, koliko. Steklenička ji je popolnoma tuja, odmerjanje AM pa še bolj.

Malo povpraša druge, kakšne obroke hranijo svojim podobno starim dojenčkom. Pogleda priporočila. In tako si mleko odmeri glede na podane informacije. Vsake toliko se ji pojavi dvom, ali dela prav. Tudi verjetno, ali je naredila vse, da bi še lahko dojila. Ni prepričana v svojo odločitev, a se sproti pomirja.

Poskuša tudi uživati v večji svobodi, ki ji je bila dana s stekleničko. Ne rabi biti več ona vedno tista, ki nahrani dojenčka. Le komu drugemu pove, koliko mleka mora dojenček spiti in lahko gre po svoje.

 

INFORMIRANA MAMA

Ta mama se je temeljito izobrazila in pozanima o tem, kako se hrani s stekleničko. Koliko ml potrebuje dojenček. Ve, da njen dojenček ne bo spil vedno enake količine. Ve, da je popita količina odvisno od mnogih dejavnikov. Ve, da smernice na embalaži AM nič ne povedo o potrebah njenega dojenčka.

Če jo kaj zaskrbi, pozorneje spremlja pleničke – kako so polulane, kako so pokakane. Tako ve, ali njen dojenček dobiva dovolj.

Ta mama ne gleda na uro, kdaj bo nahranila svojega dojenčka, ker ji dojenček to pokaže sam. Ne gleda, koliko je spil. In ve, da bo velikokrat zavrgla pripravljeno mleko, ker ima njeno dete takrat pač drugačne potrebe.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Draga mama – iz katerekoli skupine si…

Nobene ne sodimo. Vsaka vedno dela po svojih najboljših močeh! Z največ znanja, ki ga v tistem trenutku premore. Z največ moči, ki jo ima. In samo da veš, ti polagam na srce:

TVOJ dojenček je EDINSTVEN. Ima svoje potrebe, ki niso vezane na urnik. Poskušaj slediti njemu – on ti bo pokazal, kdaj je lačen in kdaj ima dovolj.

Ne orientiraj se po drugih dojenčkih, niti po priporočilih na embalaži AM ali po priporočilih drugih staršev. Opazuj dojenčka – videla boš, koliko spije z užitkom in kdaj začne kazati znake nelagodja. Takrat prenehaj (podrita kupček ali končajta hranjenje).

Naj bo vsako hranjenje BREZ PRISILE. Ko je dovolj, je dovolj.

Ohranita zaupanje. Pusti mu občutek varnosti, ki ga dobi, ko ve, da je SLIŠAN.

Spoštovanje dojenčka je temelj za vajin odnos. Poslušaj ga, odzivaj se nanj.

 

In ostani krasna. Ker si najboljša mama svojemu otroku! <3

~ Z veseljem lahko podeliš v komentarju, v katerem tipu mame si se znašla ti.

Deli objavo

Podobni izdelki

Dr. Browns

Plastična ozkovratna steklenička 60 ml, 2 kom (+cucelj za nedonošenčke)

32.30 €
(0/5)
  Dr. Browns

  Plastična širokovratna MODRA steklenička 270 ml

  19.20 €
  (0/5)
   Dr. Browns

   Plastična širokovratna ROZA steklenička 270 ml

   19.20 €
   (0/5)
    Dr. Browns

    Steklena širokovratna steklenička 150 ml

    24.70 €
    (0/5)
     Lansinoh

     Steklena steklenička Lansinoh, 160 ml

     15.01 €
     (0/5)

      komentarjev (0)

      Trenutno ni komentarjev

      Komentar